Sigues un bon panda!

Share Button

A Baidewei ens agrada construir ponts, i insistim que la Xina no és només un país on fer negocis, sinó també un mar de possibilitats per a turistes inquiets que volen descobrir llocs exòtics i diferents. D’altra banda, també hem esmentat en més d’una ocasió el boom de turistes xinesos arreu a causa del creixent poder adquisitiu de la població xinesa i de com aquest tipus de turista requereix certes atencions per aconseguir que tingui una bona estada i vulgui tornar. Però, és el turista xinès un bon turista? Ja no parlem de nivell de poder adquisitiu, sinó de comportament.

BanskypandaFa poc, la cadena CCTV (Televisió Central Xinesa) emetia un polèmic anunci on es veien diversos pandes exhibint un mal comportament al passeig marítim de la ciutat australiana de Sidney. Al vídeo -al qual podeu accedir-hi clicant a la fotografia- es poden veure diverses persones disfressades de panda dormint en bancs, empenyent ciutadans de la tercera edat, pintant grafitis o orinant al carrer. L’anunci va ser retirat poc després degut a la polèmica que va aixecar.

Són diverses les preguntes, dubtes i reaccions polèmiques que l’anunci presenta. Quines són certes o encertades i quines no, és qüestió d’opinió personal. Aquí us presentem les nostres aixecades de cella.

  1. És veritat que els xinesos tenen un comportament social i general molt diferent del nostre. Tenen per costum escopir al carrer, rotar durant àpats i fora d’àpats sense importar amb qui i on estiguin i, potser degut a l’alta densitat de població les normes de comportament a l’hora de fer cua i respectar torns són molt diferents, i sovint fins i tot no hi són. Però amb tot, estem parlant de diferències culturals que no concorden amb molts països un cop se surt de la Xina. Així doncs, pensant que es tracta de trets culturals, era necessari retirar l’anunci si l’únic que pretenia era informar els ciutadans xinesos de com comportar-se a l’estranger?
  2. Per altra banda, les pintades en llocs públics no són un tret cultural xinès, i és entès que si no és en llocs específicament permesos, en la majoria de casos estan considerats com a actes de vandalisme. Pot ser que l’anunci hagi ofès alguns dels espectadors en sentir-se tractats com a vàndals o incívics?
  3. I en qualsevol cas, calia disfressar i presentar la societat xinesa com a pandes? Si bé és un símbol xinès i un animal molt respectat per tota la societat xinesa, per què es caricaturitza els xinesos en aquest espot? Per treure ferro a l’assumpte i riure’s d’un mateix?
  4. Quin és el significat de la frase final? L’anunci acaba amb un “Sigues un bon panda, sigues un bon turista”. Són els pandes bons turistes? O bé pensen que els pandes són animals tan estimats arreu del món que volen que els ciutadans xinesos actuïn com els pandes?
  5. En tot cas, què és un bon panda? Veurem a partir d’ara xinesos mastegant bambú fent cua a la Sagrada Família? Evidentment el to irònic és tan sols per expressar la incomprensió envers aquesta frase.

En fi, és bo que el govern xinès sigui conscient que quan se surt a l’estranger hi ha normes de comportament que cal canviar i d’altres que hem d’acceptar, per tant, com a campanya pensem que no està gens malament. Ara bé el format, tot i que és desenfadat i divertit que percebem com a tret positiu, caricaturitza els xinesos d’una manera que s’acosta al ridícul. Si és apropiat o no, és bo que els mateixos xinesos ho puguin expressar, i si ha resultat ofensiu, que s’hagi retirat. Dit això, seria bo que aquest anunci el veiés tothom, perquè no només és aplicable a xinesos, sinó a tota persona amb un sentit comú una mica dubtós. No oblidem que no fa massa temps, casa nostra, el barri gòtic de Barcelona, era notícia per la fortor d’orina dels seus carrers. Tinguem-ho present.

Salut, i sigueu bons pandes, signifiqui el que signifiqui.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *