Santi Serratosa: …els tràmits per tocar allà no van ser fàcils, però la rebuda va ser molt bona.

Share Button

Com sovint repetim, la Xina ja no és tan sols la fàbrica del món, sinó també un mercat potencial immens i molt divers, ple de possibilitats. Un mercat que també obre les portes a productes culturals, com per exemple la música.

A Catalunya en tenim molt de talent musical, i és bo que el món ho sàpiga i que l’exportem. Encara no són molts els grups que s’aventuren a anar de gira a la Xina, però n’hi ha. Avui entrevistem a Santi Serratosa, bateria i sampler del grup Astrio que el mes de Novembre de l’any que hem deixat va estar de gira per la Xina, concretament a les ciutats de Beijing, Nanjing i Shanghai.

 

Qui és Astrio? Com i quan va néixer? Explica’ns quin tipus de música feu i la vostra trajectòria.  

astrioAstrio  és un grup que va néixer fa 13 anys. Els tres components estudiàvem en la mateixa escola de música. Després de compartir i participar en diferents projectes musicals, vàrem decidir crear ASSTRIO (Pel darrer disc vàrem suprimir una S). La música ha anat per molts estils i la gran quantitat de directes, juntament amb la inquietud musical, els nombrosos grups en els quals hem tocat, etc., han fet que el grup sigui molt eclèctic i difícil de definir. Diríem que ara estem en una etapa on hi ha molta presència d’electrònica, rock, funk, pop.

La trajectòria és molt àmplia, molts concerts, força països i 3 discs enregistrats. Difícil de resumir breument.

D’on i com va sortir la possibilitat d’anar de gira a la Xina?

Fa temps que tenim bona relació amb BCN MUSIC EXPORT (www.bcnmusicexport.com) que ajuden els artistes i les seves empreses de management en les seves trajectòries internacionals. Ells tenien bona relació amb una fira professional que es fa a Beijing al Novembre, DONGDONG EVENT (http://www.dongdong-event.com/) i ens van proposar. La direcció de la fira va considerar que el nostre estil musical i el nostre directe podria encaixar entre el públic xinès i ens van seleccionar.

Primera vegada de visita al país?

Sí, era la primera vegada de visita i també com a músics.

Qui s’encarrega d’organitzar la gira?

Els organitzadors de la fira DONGDONG són, a més a més, una empresa promotora de concerts de grups occidentals a la Xina. BCN MUSIC EXPORT va mirar d´organitzar amb ells una petita gira promocional després de la fira DONGDONG juntament amb el grup francès, CHEVEU. L’empresa promotora va apostar pel nostre directe i ens van incloure en la gira.

Com va ser la rebuda del públic xinès?

Va ser molt bona. En general, i per sort, sempre hem tingut molt bona rebuda a tot arreu. A la Xina no va ser diferent. En directe, com que hi ha tota la part visual i d’interacció entre nosaltres, sempre hem rebut que captem força l’atenció del públic.  El feed-back, si més no, va ser molt bo i estaven molt sorpresos.

Com es diferencia el públic xinès de l’Europeu?

 No vàrem notar massa diferències. Sempre valoren i responen en conseqüència a l’energia que Astrio desprèn en directe.

Era el públic majoritàriament xinès o una barreja amb expatriats?

santi serratosa

Santi Serratosa

Hi havia molta barreja. Crec que a les grans ciutats Xineses cada vegada hi ha més població europea i es nota amb com es mouen a nivell cultural, sobretot això és el que vàrem veure en el festival i els altres concerts que vàrem estar fent. També vàrem tenir algunes visites sorpreses de gent que coneixem i que no sabíem que estaven per allà.

Vau haver de passar cap tipus de filtre de censura per poder tocar a la Xina?

Sí. De fet, els tràmits per tocar allà no van ser fàcils. Vam haver d’esperar la invitació formal del DONGDONG, invitació que, prèviament, ha de ser autoritzada pel govern xinès. Per tramitar aquesta invitació, el govern xinès demana quin serà el repertori del concert, vídeos de directe i totes les lletres traduïdes a l’anglès; si en aquestes lletres hi hagués hagut referències no acceptades pel govern o bé, el grup no hagués estat convidat o ens haguessin fet eliminar aquells temes del repertori. Inclús ens van fer enviar lletres de temes que no havíem inclòs en el directe!. Ara, és ben cert que si els concerts són en fires professionals o sales de concerts, la censura és més permissiva que en macroconcerts a l’aire lliure com l’Strawberry Festival o el MIDI Festival.

Quin tipus de visat us vau haver de fer?

Vàrem fer visat de turista extra-comunitari, crec.

Què destacaríeu de la vostra experiència a la Xina?

Per a mi varen ser molts pocs dies i no vaig poder conèixer molt bé el país. Els meus companys es varen quedar uns dies més. Jo destacaria Pequín, els Hutongs, la Ciutat Prohibida i la caminada per la muralla Xina. És l’únic turisme que jo vaig poder fer i que pensava que mai faria. Per tant em quedo amb aquests moments.

Com va ser l’acolliment i allotjament?

Bé, estàvem en hotels que estaven molt correctes, no hi va haver cap problema. Teníem una intèrpret xinesa que ens acompanyava i no vàrem tenir cap problema de comunicació en els llocs. En els taxis ja era més una aventura perquè pocs taxistes et volen agafar degut que no saben anglès.

Teniu previst tornar-hi o us agradaria tornar-hi?

No ho tenim previst però crec que a tots 3 ens agradaria molt tornar-hi. Va ser especial per molts motius, feia mesos que no tocàvem en directe, i fer-ho en un país com la Xina, ens va anar molt bé.

Què li diríeu a altres grups de música que s’estiguin plantejant anar de gira a la Xina? Consells?

Doncs no sóc molt bo donant consells. Per la meva experiència crec que no canvia massa, potser et pots trobar amb sorpreses de tipus tècnic, la qualitat dels instruments que et deixin en algunes sales potser no serà massa bona, però bé, en general pots anar tranquil. Important anar-hi a través de festivals i acompanyar-ho amb un tour per sales, però evidentment això ja dependrà del moment que visqui cada grup i els seus objectius.

Molta sort a Astrio, i per què no, més gires a la Xina  perquè també els xinesos puguin gaudir de la bona música!

Share Button
Tagged on: , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *