La Xina: de fàbrica a arquitecta del món

Share Button

Aquest article és una traducció adaptada de l’article Six Giant Chinese projects shaping the world del The Telegraph (Data de publicació: 08/07/2014)

Encara no fa gaires anys que batejàvem la Xina com la fàbrica del món, amb uns costos de producció i una mà d’obra molt barats. Després d’anys de creixement a uns nivells sense precedents, avui en dia hauríem de començar a nomenar el gegant asiàtic ja no com a fàbrica, sinó com l’arquitecte del món.

Amb l’objectiu de millorar i enfortir les relacions amb els seus socis internacionals i els seus canals d’expansió, la Xina prepara diversos mega-projectes que canviaran el món. Aquí us deixem amb 6 dels més impactants:

1. 23.5 Bilions d’Euros. Corredor Econòmic Xina-Pakistan

corredor econòmic xina-pakistan

 

Un projecte gegantí per connectar el port de Gwadar al sud del Pakistan amb l’oest de la Xina mitjançant carreteres, ferrocarrils i canonades de gas i petroli, fet que proporcionarà un port estratègic important a l’Oceà Índic. Quan el corredor estigui acabat servirà a la Xina com a principal porta d’accés als mercats de l’Orient Mitjà i l’Àfrica. El control del port de Gwadar es va transferir al Holding de Ports d’Ultramar del Govern xinès el febrer de 2013. A principis d’aquest any també es va acordar la construcció d’un aeroport a Gwadar, així com la col·locació de cables de fibra òptica entre la frontera xinesa i Rawalpindi.

 

 

2. 9.57 Bilions d’Euros.  Ferrocarril d’alta velocitat de Nigèria 

 

Abuja_Metro_Complex29 Nigeria

Al maig, la Corporació Xinesa de Construcció de Ferrocarrils va firmar un contracte de 9.57 bilions d’euros per desenvolupar
1380km de línies d’alta velocitat per a trens que viatjarien a 120km/h.  De moment no es coneixen detalls exactes de la línia.

Vídeo relacionat: Nigerian Ultra Modern Railway Network Project

 

3. 8.18 Bilions d’Euros. Projecte d’Autopista Est-Oest d’Algèria

tunisia 1

Primerament presentat el 2007, l’ambiciós projecte per construir una autopista de peatge de 6 carrils a través d’Algèria ha estat víctima de la confusió a causa d’acusacions de suborns i retards en el pagament dels salaris dels obrers.

La Corporació Xinesa de Construcció de Ferrocarrils i CITIC han guanyat contractes per trams de l’autopista, així com un consorci japonès que també s’ha endut un contracte de construcció.

Quan l’autopista estigui acabada recorrerà 1217km des de la frontera del  Marroc fins a la frontera amb Tunísia, connectant les ciutats costaneres.

 

4. 1200 Milions d’Euros. Projecte de la Perla del Bàltic

baltic pearl

A la costa del golf de Finlàndia, al sud-oest de Sant Petersburg, la Xina està construint una ciutat per a 35.000 habitants.

Amb 1200 milions d’euros d’inversió per part de l’Empresa d’Inversió Industrial de Xangai, el projecte s’havia de dur a terme entre 6 i 8 anys, però s’ha retardat des del començament de la crisi.

Un cop acabat, la ciutat comptarà amb 14.000 apartaments, 5 escoles i 9 llars d’infants, així com grans magatzems, restaurants i cinemes. D’altra banda, el projecte ha rebut crítiques per les males condicions dels obrers de la construcció, del trànsit i els problemes d’accés a la ciutat.

Vídeo relacionat: Baltic Pearl , St Petersburg

 

5. 1108 Milions d’Euros. Parc Eòlic a l’Oest de Texas

 

Wind energy : Wind turbines generating electricity at Horse Hollow Wind Farm Nolan, West Texas

 

El 2011, Shenyang Power Group (SPG) va signar un acord perdesenvolupar 36000 acres de camp eòlic a l’Oest de Texas, una de les més grans als Estats Units. Turbines fabricades a la Xina faran funcionar la planta, duta a terme gràcies a un préstec de 1108 Milions d’Euros del Export-Import Bank de la Xina.

 

 

 6. 944 Milions d’Euros. Planta hidroelèctrica Zungeru de Nigèria

zungeru

 

El mes de juliol passat, durant una visita a Pequín, el president de Nigèria, Goodluck Jonathan, va aprovar la construcció d’una presa de 700MW al riu Níger, aproximadament a 150km d’Abuja. La construcció durarà gairebé 6 anys i el cost els abonarà la Xina a Nigèria a 20 anys amb uns interessos del 2.5%.

 

 

 

 

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *