Els plans de la Xina per combatre el canvi climàtic

Share Button

Earth-climate-change-288x300Fa ja molts anys que sentim a parlar del canvi climàtic, que experts d’arreu del món alerten de les terribles conseqüències que pot tenir per la humanitat a llarg termini. I des de no fa tants anys, estem veient que aquest termini potser no és tan llarg, amb desastres naturals arreu del món que succeeixen amb més freqüència que anteriorment. El canvi climàtic és una realitat actual, i les seves conseqüències, molt palpables.

Des de 1997 també hem sentit a parlar del famós protocol de Kyoto que, des de 2005 quan va entrar en vigor, intenta controlar les emissions de gasos hivernacle a l’atmosfera. El protocol, firmat pels països industrialitzats ha rebut reiterades crítiques per la falta de compromís de molts països signants, entre els quals hi ha la Xina. Amb un creixement anual amb pocs precedents, sovint la Xina ha estat criticada pel poc respecte envers el medi ambient, si bé aquells menys crítics recorden que Europa va seguir el mateix camí durant la seva revolució industrial.

Smog hit Chinese citiesEn qualsevol cas, és cert que actualment la Xina afronta grans reptes respecte al medi ambient que afecten primerament la societat xinesa, la salut i la seguretat dels seus ciutadans, i que afavoreixen l’acceleració del canvi climàtic. En un país amb 1300 milions d’habitants, l’escassetat i baixa qualitat de les reserves d’aigua sovint són un problema. El gran creixement econòmic que ha experimentat el gegant asiàtic s’ha vist impulsat per una gran revolució industrial, sovint poc controlada, que afecta també de forma severa la qualitat de l’aire dels xinesos i, avui en dia, aplicacions als telèfons mòbils per saber el grau de contaminació de l’aire abans de sortir de casa són tan comuns com saber quin temps farà en altres països. I no cal dir que amb ciutats de fins a 15 i 20 milions d’habitants, com Pequín i Xangai, la contaminació causada per automòbils és un gran agreujant.

Aquest 23 de setembre s’ha celebrat a Nova York, a la seu de les Nacions Unides, la Cimera pel Clima, que ha reunit entre altres, fins a 100 caps d’estat i govern amb més de 800 empresaris, experts i representants de la societat civil per tal d’impulsar un pla d’acció per frenar el canvi climàtic.

summitEntre els assistents hi havia també representants del govern de Pequín, que el dia 19 d’aquest mes ja va aprovar un pla per combatre el canvi climàtic. La Xina és actualment el principal emissor de gasos d’efecte hivernacle, i amb aquest pla d’acció pretén limitar la seva influència en el procés del canvi climàtic i ratificar el seu compromís amb els esforços de la comunitat internacional.

La proposta, presentada per la Comissió de Reformes i Desenvolupament Nacional (NDRC) pretén aconseguir, entre altres coses, les següents fites:

  1. Assolir que el 15% del consum d’energia del país sigui subministrat gràcies a fonts sostenibles.
  2. Seguir incrementant les zones forestals, que des de 2005 han augmentat en 1.3 bilions de metres cúbics.
  3. Reduir en un 40% les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’ara a 2020, en comparació amb els nivells marcats el 2005 amb l’entrada en vigor del protocol de Kyoto.

El govern xinès va voler destacar que aquest pla no és tan sols fruit de les seves obligacions amb la comunitat internacional, sinó que és també fonamental pel bon desenvolupament de la Xina.

Aquests compromisos, entre molts altres, han estat reiterats aquesta setmana a Nova York. Esperem que no es quedin en paraules i es converteixin en fets. Com conclou la cimera, encara som a temps de combatre el canvi climàtic, però és imprescindible actuar ara. No hi ha un pla B, perquè no tenim un planeta B.

Per informació més detallada podeu consultar la pàgina de la cimera de les Nacions Unides.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *